Bagerier - Massor med information om BagerierBröd

Mer om Bröd

Färskt bröd är bland det läckraste som finns och lukten av nybakta bröd och bullar är ljuvligt.

Det finns tusentals olika brödsorter och hundratals olika sätt att baka bröd på men oavsett vilket bröd man bakar så är det gott när det är helt färskt. Det kan dock vara svårt att få tag i helt färskt bröd på morgonen och affärer har antingen påsbröd som kan hålla sig i 2 veckor utan smak och lukt eller som har de en gammal deg som de sätter in i ugnen vilket ger resultatet butiksbakat bröd.

Det godaste brödet bakar man antingen själv eller kommer det från det lokala bageriet och är fortfarande varmt när man tar brödet under armen och går hem.

Att äta bröd

Bröd har varit basfödan sedan människor började bruka jorden för 8000 år sedan och i många länder är brödet fortfarande det huvudsakliga intaget av energi för stora delar av befolkningen. Allt bröd är rikt på kolhydrater och därför ger mycket energi. En annan fördel med brödet är att det ofta kan lagras utan kylskåp eller att det behöver värmas innan man äter det

Brödet kan ätas som huvuddel i måltiden men oftast är brödet ett tillbehör som intas innan eller samtidigt med den övriga maten.Bröd

Att baka bröd

Bröd kan bakas på väldigt många olika sätt men det ingår alltid någon form av mjöl och en vätska. Dessutom innehåller bröd ofta någon typ av jäsningsmedel för att bli luftigare och i många av bröden förekommer även ägg. Dessutom kan olika typer av smakförstärkare som kryddor, frukter, salt.

Alla ingående ingredienser blandas samman till en bröddeg som ibland bakas ut omgående och ibland får jäsa och vila. Bröddegen värms sedan upp på något sätt och vanligast är att brödet bakas i ugn men det kan även stekas, ångbakas eller friteras.

Mjöl i bröd

De vanligaste mjölsorterna i svenskt bröd är vetemjöl och rågmjöl.

Användning av bröd

Förutom av bröd kan ätas som de är med smör, pålägg elelr slyt kan bröden användas på många olika sätt. Bland annat kan luftiga vetebullar bli underbara semlor. Både surdegsbröd eller formfranskor kan användas till smaskiga smörgåstårtor eller läckra landgångar. Bröd kan även användas till många andra maträtter såsom hamburgare, kebab eller pita.

Glutenfritt mjöl i bröd

När man vill baka glutenfritt bröd används med fördel majsmjöl eller rismjöl. Majsmjöl används som huvudingrediens i bröd över stora delar av världen.

Det glutenfria mjölet ger ofta lite mer kompakta bröd men detta kan åtgärdas med hjälp av olika tillsatser.

Klassiska bröd

Det finns ett par klassiska bröd som kan hittas i de flesta brödbutiker och bagerier:

  • Surdegsbröd
  • Grahamsbröd
  • Limpor
  • Småfranska

Surdegsbröd

Bröd på surdeg skapas genom att mjöl och vatten blandas så att mjölksyra- och ättiksyrabakterier bildas efter viss tid och ger viss surhet till degen. Surheten gör att mögel och bakterier inte trivs i brödet. Dessutom uppkommer olika jästarter efter en tid.

En surdeg kan matas och växa hur länge som helst vilket gör att den kan användas till härligt surdegsbröd många gånger om.